Røg og damp i Lumsås

Egentlig burde der have lydt fanfarer og været konfettikanoner til stede på Larsensvej i Lumsås den 21. august herrens år 2020. For første gang siden 2014 lykkedes det at finde en dato i en af årets sommermåneder, hvor der kunne planlægges en rigtig sommerfest. I de mellemliggende år har vi været vidner til to aflysninger, to gange september fest og en anden har været placeret så sent på året som den 28. oktober.

Omkring 18 tiden fredag ankom 4/5 dele af medlemmerne, de sidste fulgte kort efter. Kvas og pinde blev samlet, da bål skulle være en essentiel del af weekendens madlavning. Menu-/barministeren havde sørget for, at der var medbragt drikkevarer, pølser, mel, gær og dyppelse. Aftenens menu stod på snobrød med pølser og kolde øl. “Simplicity at its best”.

Lørdagen startede med fuglefløjt og særdeles pænt sensommervejr, et par enkelte hoveder var en smule tunge efter gårsdagens strabadser, men efter en let omgang morgenmad, var selskabet klar til at se, hvad Sjællandsodde kunne byde på.

Præsidenten løftede sløret for at dagen indebar et besøg hos en lokal vinbonde og menuministeren kunne bekendtgøre, at der skulle være fisk på menuen. Således så godt, bilen blev pakket og afsted det gik mod Havnebyen, hvor den fremragende Odden Fisk var udset som leverandør. Vi har tidligere været forbi Odden Fisk og det kan ikke siges for mange gange, men det er virkelig en fortrinlig fiskeforretning.

Med bilen pakket med pighvar, østers, rejer, dorader, lidt til frokosten og ja, hunden blev der også plads til, gik turen tilbage til weekendens BSO, så der kunne skaffes inden næste mission.

Cirka midt på Sjællands Odde, på de sydvendte bakker formet under og af sidste istid ligger en lille vingård. Vingården ligger skønt placeret og med vinmarkerne vendt ud mod Sejerø Bugt, giver det gunstige betingelser for bærproduktion. Da bærproduktionen i Danmark desværre ikke er rentabel i et marked, hvor der konstant efterspørges billigere varer uden at kvaliteten følger med, er den, med ganske få undtagelser, i løbet af de sidste 50 år blevet udfaset. Det kan man så tænke over, næste gang man putter et polsk mosebøllebær i munden – ja, de sælges som blåbær, men er det ikke rigtigt.

Nå, men under en vekslende sommerhimmel tog Vinbonden Niels imod os, for at give en rundvisning og lade os smage den på gården producerede vin. Der kunne skrives et langt indlæg om, hele oplevelsen, men det skal ikke være formålet her. I stedet vil vi anbefale at kontakte Ørnberg Vin, hvis man er i nærheden og se om det ikke er muligt at arrangere en rundvisning. Men altså i løbet at den to og en halv time lange seance, kom vi igennem, hvordan man producerer vin, hvorfor Sjællands Odde er et interessant sted at dyrke vin, hvordan vinstokke passes og så videre. Vi var opløftede og så meget klogere.

Og ja, vinene smagte også godt 🤪

Tilbage i Sommerhuset, blev der konsumeret en kold og fortjent øl, inden Sejerø Bugten kaldte på en dukkert. Der kunne man passende få vasket lidt af røglugten ud af fjerene og skulle der hænge lidt af gårsdagens festivitas tilbage i skægget blev det også skyllet væk.

Spise skulle vi også og køleskabet var, med reference til tidligere i teksten fyldt med nærmest alt godt fra havet. Østers blev åbnet – igen med en skruetrækker, “mad med værktøj” 🧐. Det er lidt besværligt og der var snak om, hvorvidt der burde indkøbes en østerskniv til klubben.

De store rejer blev pillet og renset før de endte på en pande i bålet, doraderne røg over gløderne og pighvaren i et par bradepander inden disse blev smidt ind i bålet.

Lettere primitivt, men velsmagende. Maden blev skyllet ned med vine fra Ørnberg Vin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: